Muziektips

Roger Waters - Is this the life we really want?
 
25 jaar na het verschijnen van Rogers meesterwerk Amused to Death verscheen twee weken geleden Is this the life we really want?
Erik de Boer schreef een redelijk neutraal review over misschien wel Rogers laatste album (klik hier).
Amused was episch goed; of is this the life we really want dat ook is/wordt zal blijken. Dat het een zeer hoogwaardig album is moge duidelijk zijn.
 
 
Joost Lijbaart - Under the Surface
 
Slagwerker Joost Lijbaart schildert, compleet afwijkend van alle gebaande paden, nieuwe vergezichten waarbij je eigen fantasie alle ruimte krijgt om situaties te schetsen, ieder op zijn of haar unieke manier. Schitterend met hoofdletters en daarbij ook nog volslagen brilliant klinkend! 
 
Aanrader voor iedere audiofiel/muziekliefhebber.
 
Lees hier de uitgebreide review van Eric de Boer over deze bijzondere recording.

 

Meesterlijke registratie door opnametechnicus Brendon Heins van het label TRPTK.

De muziek op Elegy is moeilijk in een vakje te plaatsen; het is zeker jazzy te noemen maar relatief vrij experimenteel met veelal prachtige melodieuze instrumentale songs.

Het Aeon Trio bestaat uit louter zeer begaafde muzikanten o.a. Maya Fridman op cello, Atzko Kohashi op piano en Frans van der Hoeven op double bass. 

De opname behoort zonder discussie tot een van de allerbeste en meest natuurlijke ooit. Absolute wereldklasse op ieder terrein. Bezoek hun website voor downloads en meer info: www.trptk.com

 

Peter Gabriel - Scratch My Back

Het gebeurt een paar keer per jaar dat ik tijdens het opruimen na een gezellige dag, teruggefloten wordt door een stuk muziek dat me dwingt te gaan zitten luisteren. Ik had dat afgelopen weekend in onze luisterruimte met Scratch My Back: wat is dit mooi! 

Op dit album, uit inmiddels alweer 2010, zingt Peter Gabriel covers van o.a. Bowie, Paul Simon, Talking Heads, Lou Reed en Randy Newman. De opener, Heroes van Bowie zet Gabriel op eigen originele manier meer dan meesterlijk neer.

Ook Paul Simon´s The boy in the Bubble is meesterlijk uitgevoerd. (Luister naar de klassieke arrangementen op de hele plaat!) 

Het album is geproduceerd door Gabriel zelf en Bob Ezrin (deze laatste is bij de Floyd-liefhebbers zeer bekend). Het klinkt waanzinnig en krijgt wat mij betreft 8 van de 10 punten.

Ik draaide op een meesterlijk set, bestaande uit de Devialet d´Atelier 900 versterker/dac met een stel Magico S3 luidsprekers en met een Wadia transport gepositioneerd op een Critical Mass Maxxum 11 meubel dat ik ´s ochtends aan een klant mocht demonstreren, en ik werd compleet meegenomen naar alle uithoeken van onze grote luisterruimte…

Echt een prachtig album! En zeer zeker een aanrader voor hen die het nog niet kennen. Aanschaffen dus, want hier word je heel blij van!

Een fijne en muzikale week gewenst!

 

Ryan Adams - Live at Carnegie Hall

Uitzonderlijk fraaie lp- (5x lp box ) en cd-release van een kwaliteit om je vingers bij af te likken!    

De Carnegie Hall staat garant voor een muzikale beleving, want dit is acoustisch gezien een van de fraaiste zalen ter wereld!

Tijdens de laatste jaren draaien wij gedurende onze demonstraties o.a. werk van The Weavers en Harry Bellafonte, beide opgenomen in deze zaal. De reacties van onze bezoekers op deze geweldige opnames uit respectievelijk 1963 en 1959 zijn unaniem lovend.

Ryan Adams speelt tijdens dit optreden heel basic gitaar, piano en mondharmonica; zijn songs zijn pakkend en je wordt meegezogen in de totaalbeleving. De geluidskwaliteit is fenomenaal!

Je zou willen dat iedere lp/cd zo klinkt als deze.  Een aanrader met stip! 

 

Nils Lofgren - Acoustic Live - 200 gr lp

Wie regelmatig de demonstraties bij Chattelin Audio Systems heeft bezocht, zal daar ongetwijfeld het nummer Keith don’t go van het album Acoustic Live gehoord hebben. Een enorm dynamisch klinkende song die zeer goed de kwaliteit van een installatie laat horen. De cd klinkt al buitengewoon, maar de recent verschenen 200 gr lp doet daar nog een schepje bovenop. Dit was het hoogtepunt bij de analoog-show bij Chattelin Audio Systems van januari, zowel muzikaal als audiophile gezien. De persing van Analogue Productions is absoluut top. Wees er snel bij want de oplage is gelimiteerd tot 1000 stuks.

Nils Lofgren is naast zanger/componist een gitaar virtuoos. Bekend van soloplaten maar ook als leadgitarist bij Neil Young’s Crazy Horse en Springsteen’s E band. Acoustic Live is een registratie van een solo optreden (in de studio) uit 1997. 

 

David Gilmour - Rattle That Lock

Net zoals bij veel goede platen is het in het begin even een kwestie van een aantal keer draaien; zo ook bij David Gilmours vierde soloalbum!

Wat in ieder geval opvalt, is dat Gilmour helemaal los is van de enorme Pink Floyd machine. Er komt een grote diversiteit aan stijlen voorbij op dit album en natuurlijk zijn er onmiskenbaar Floydiaanse trekjes te ontdekken in de vorm van schitterende gitaarsolo´s die maar door één persoon zo specifiek kunnen worden gespeeld.

De opening song 5 AM is werkelijk schitterend. Het was de song die mij ´s morgens op weg naar de X-Fi show vergezelde en niet meer losliet.

Hoogtepunt voor mij is Faces of Stone waarop Gilmour zingt over zijn moeder die aan dementie leed. Muzikaal heel mooi en dan vooral die eerste gitaarsolo die zoveel vertelt!

A boat lies waiting, opgedragen aan de in 2008 overleden Pink Floyd toetsenist Richard Wright, is vol emotie gezongen door Gilmour, ondersteund door de magistrale vocalen van David Crosby en Graham Nash! Gilmour beseft nu meer dan ooit wie en wat hij heeft verloren.

In any Tongue doet sterk denken aan het beroemde Comfortably Numb van Floyd en laat je haren recht overeind staan. Wederom raakt Gilmour met zijn gitaarsolo je diep in je hart.

Ik vind het een geweldig album; persoonlijk vind ik het beter dan het laatste Floyd-album Endless River, dat toch een beetje een geforceerd album is, naar nu blijkt.

Volgens mij is er geen gitarist op deze aardkloot die je zo weet te raken als David Gilmour! Ik zag hem in 1980 tijdens The Wall met Pink Floyd in London tijdens Comfortably Numb. Wat er toen met mij gebeurde en alles daarna is inmiddels bij velen bekend; dat zegt denk ik wel genoeg over de magie van zijn spel.

 

Bob Dylan - Another selfportret 

Het album Selfportret van 1970 wordt als een van de mindere  platen van Dylan gezien. Daarom was er ondanks de positieve recensies over Another Selfportret nog wel enige twijfel bij de aanschaf van deze driedubbel lp. Het album bestaat uit een verzameling van outtakes, alternatieve versies en niet uitgebrachte opnames uit de periode 1969 – 1971. 

We hebben geen spijt van de aankoop.

Zoals bij het betere werk altijd het geval is, ontstaat een toenemende waardering na meerdere keren draaien. Zo ook bij dit meesterwerk. De songs zijn kernachtig en puur, zonder opsmuk. Ze blijven in je hoofd hangen. Dylan op zijn best!

 

Richard Thompson - Still  45 rpm 2 x LP

Alweer het 40e album van deze meester songwriter/zanger en gitarist. Richard Thompson staat altijd garant voor prachtige songs met fabelachtig gitaarwerk, ook deze keer. Nu samen met Jeff Tweedy van de amerikaanse groep Wilco. De vinyl uitvoering draait op 45 toeren .

Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat er vanwege de super geluidskwaliteit steeds meer 45 rpm  lp's uitgebracht worden. Maar dan altijd als speciale  audiopfile uitvoering van merken zoals bijv. Mobile Fidelity.

Opmerkelijk is dat Still standaard voor een gewone lp-prijs op 45 toeren is uitgebracht.  De lp klinkt awesome en wij hopen van ganser harte dat er op deze manier meer 45 rpm gaan komen. 

 

Roger Waters - Amused to Death

Een meesterwerk, begin jaren ´90 geschreven door ex Pink Floyd bassist/zanger Roger Waters. 

Werkelijke masterpieces verouderen niet, sterker nog, ze blijken opmerkelijk actueel te zijn anno 2015 en dat geldt zeer zeker voor dit album!

Wij hebben op onze facebookpagina een zeer uitgebreide review/verhaal geschreven over deze re-master. Mocht dit u aanspreken klik dan hier.

 

Leonard Cohen - Popular Problems

Hoeveel platen kunnen we nog verwachten van deze - nu 80-jarige - legende?! 

Ook deze plaat is weer een échte Cohen, met een breekbare en toch krachtige, diepe stem, die absoluut ontroert...

Luister en oordeel zelf, maar wat mij betreft een prachtig sfeervol album van hoog niveau!

 

C S N Y 1974

Een opmerkelijke live registratie van de door CSNY  gemaakte megatour in 1974.

Uitgevoerd in een prachtige verzorgde box met drie Cd’s, een Dvd en een fraai boekwerk, uitgebracht door het uitstekend label Rhino.

Waarom dit viertal destijds aan de absolute top stond,  en nog steeds staat,  wordt na de eerste gespeelde noten weer duidelijk. Een perfect samengaan van vier toptalenten. Wat een expressie en muzikaliteit. De voor iedereen wel bekende ( en vaak grijsgedraaide ) nummers komen  opnieuw tot leven, net als of je ze voor eerst hoort. De atmosfeer van het liveoptreden komt helemaal over en de geluidsweergave is meer dan uitstekend.

Dat is te danken aan Neil Young die alleen maar mee wilde werken als de digitale mastering uitgevoerd zou worden in 24bit/192 KHZ, het formaat met de hoogste resolutie. Deze door Bernie Grundman uitgevoerde mastering  laat horen hoe goed dit kan worden gedaan. Was dit maar altijd het geval.  Geremasterde opnamen  vallen vaak tegen en klinken plat door de toegepaste compressie. Dat is bij CSNY 1974 zeker niet het geval. Mijn complimenten!

 

David Crosby - Croz

Na een break van ongeveer 20 jaar komt David Crosby met een nieuw solo-album, genaamd Croz.

Deze man heeft zich wel bewezen in zijn prachtige carrière, hij is zo'n artiest waarbij ik blind zijn nieuwe album heb gekocht op cd.

Heerlijke: op de dag van uitkomst op de fiets de stad (Delft) in gegaan en gewoon dat album gekocht.

Vol spanning naar de winkel in Den Haag gefietst waar de Magico's op mij stonden te wachten; vervolgens koffie gezet en heerlijk gaan luisteren!
Dit is zo'n album waarvan je in het begin denkt  'ja, leuk'.  Nu, ruim een week later, geniet ik intens op diezelfde Magico luidsprekers van bijna iedere track. Dit is het kenmerk van een werkelijk goed album.  Even wennen, en dan voor het leven helemaal mooi.

David Crosby staat bekend als een geweldige zanger en backing vocal; samen met Graham Nash een veel gevraagd duo. Denk maar aan de recente, schitterende samenwerking met David Gilmour op zijn On an Island album.
Op dit album staan twee nummers die ik nog net even boven het geheel vind uitstijgen. Nr 3,  Holding to Nothing is echt fenomenaal mooi en nr 6, Slice of Time, dat een beetje doet denken aan een mix van Steely Dan en Crosby Nash.

Audiofiel niet een 10, maar is dit belangrijk?  Nee, hier gaan we voor de muziek, want daar gaat het om. Overigens is de opnamekwaliteit ver boven gemiddeld van dat wat er vandaag de dag in populaire muziek verschijnt.
Dus een aanrader met hoofdletter A!

 

Nick Cave & The Bad Seeds  - Push the sky away

Pas werden we getrakteerd op het prachtige album van Fink dat zowel muzikaal als audiofiel erg spannend is om naar te luisteren.

Vanmorgen heb ik het laatste album - één week geleden uitgekomen - van Nick Cave aangeschaft . Ga er uitgebreid naar luisteren, maar kan nu al melden dat we hier met een geweldig album te maken hebben. Zowel qua composities als in uitvoering is Cave lang niet meer zo spannend geweest, en ook hier weer is de klank superb goed!

Staat nu te draaien op een Marten Django XL aangestuurd door de D-Premier van Devialet en yes, the house rocks...

A must have! Gewoon heerlijke muziek. Enjoy...

 

Fink -  Wheels Turn Beneath My Feet 

Fink lijkt wat betreft veelzijdigheid een beetje op Mike Oldfield in mijn beleving. 
Zo’n muzikant die alle instrumenten speelt en in zijn eigen homestudio prachtige songs schrijft met een heel specifieke timing.

Zijn stem is heel erg herkenbaar en typeert hem. In demo’s in de winkel hebben we regelmatig zijn twee studioalbums gedraaid, en wat opvalt is dat er bijna altijd wordt gevraagd wie dit toch is. Dat zegt wel genoeg over zijn pakkende muziek.
Qua opname is dit een geweldig product, zowel deze live cd als de studio albums.

Op de hoes van deze - net uitgekomen live cd - staat: recorded over 22.000 miles, 14 countries and 50 shows.
Een paar tracks zijn opgenomen in bruisend en stampvol Paradiso.
De muziek van Fink is moeilijk in één woord samen te vatten, maar belangrijker vind ik dat het een ieder aanspreekt.

Live geeft nog veel meer dimensie en beleving en dat is met deze cd niet anders! Sterker nog, het is een van de best klinkende live opnames die ik ooit voorbij heb zien komen.

Geweldige plaat, een echte must have!
 

Diana Krall  - Glad Rag Doll

Dat deze cd erg goed verkoopt en veel wordt gedownload moge duidelijk zijn, al kijkend naar de voorplaat!

Dit is gewoon een ontzettend mooie vrouw. Muzikaal gezien timmert Diana Krall al heel lang aan de weg.

Ook in de audiowereld heeft ze een grote naam verworven. Haar zien optreden is een lust voor oog en oor, en dat is mede haar kracht.

Op dit moment (9 november 2012) zit ik te genieten van deze nieuwe cd met een best wel crispy en soms wat ruige sound. Dit, als je het vergelijkt met haar vorige cd’s, maakt alles net iets doorleefder.

Waar Diana voorheen veelal achter haar vleugel prachtige songs vertolkte, is het bij deze release – net als de voorplaat - wat uitdagender en spannender, met meer gitaarwerk als begeleiding.

Klank is bovengemiddeld ok!

 

Jay Leonhart - Salamander Pie

Stukje nostagie voor mij deze geweldige cd! Begin jaren 90 gebruikten wij bij Multifoon dit cd-tje om speakers te tunen. Nu, na zoveel jaar hoorde ik dit cd-tje weer bij een klant thuis en vind ik Jay Leonhart na al die jaren nog steeds een geweldig bassist met geweldige songteksten. Luister maar eens naar de tekst van deze twee nummers: Let the Flower Grow is prachtig gezongen/verteld drama en helemaal waar, en Beat my Dog is helemaal big fun en ook weer waar. Binnenkort bij ons te beluisteren tijdens de demonstraties.

 

Roxy Music - the complete studio recordings

Box met een heruitgave van alle 8 studioalbums en van de singles, prachtig uitgevoerd met zeer fraaie hoesjes. Een schitterend document van een unieke band die in de jaren 70 met hun art-concept de hele popwereld op zijn kop zette en deze voorgoed wijzigde.

Een band met unieke talenten zoals Bryan Ferry en Eno. De muziek van Roxy Music ( vaak genoemd als de beste band aller tijden) is en blijft zeer overtuigend.

Swingen dus!

 

Decca Sound 

Het zijn gouden tijden voor de muziekliefhebber. Topuitvoeringen voor twee euro per cd.

Een box met 50 cd’s, een selectie van de hoogtepunten van het Decca label van de afgelopen 50 jaar, sinds de introductie van stereo. Zowel op het muzikale vlak als in opnametechniek. Met absolute topmuzikanten en -dirigenten zoals  Pavarotti, Jean Sutherland, Askenazy, Solti, Janine Jansen en vele anderen.

Decca Sound staat voor de binaraule opnametechniek (een opstelling met 3 microfoons in de vorm van een menselijk hoofd) die ontwikkeld was om een groot orkest goed op de plaat te krijgen. En dat is zeer succesvol gebleken. Decca heeft hiermee een enorme reputatie opgebouwd bij zowel bij de muziekliefhebber als de audiophile.

Een aanrader voor zowel de kenner als voor degene die meer wil weten van klassieke muziek.

 

Ramses - een geweldige compilatie van een groot en belangrijk artiest!

Veelal bekende stukken muziek afgewisseld met (nieuwe) opnames van Ramses achter de piano, net voor zijn overlijden. ‘De trein naar het noorden’ en ‘An en Jan’ zijn hier prachtige voorbeelden van en laten juist in deze setting horen hoe geniaal Ramses zijn spel/teksten en timing waren.

Een heel mooi document van een groot artiest die ons regelmatig kippenvel bezorgt!

 

Gianmaria Testa - extra muros

Gianmaria Testa is een zanger met een prachtige warme en zwoele stem die heel mooi samensmelt met het instrumentarium dat hem begeleid op deze fantastische cd!
Speciale vermelding (maar dat komt omdat ik zelf bassist ben, denk ik) is het geweldige basspel dat mede bijdraagt aan de sfeer en sound van deze muziek. In praktisch elk nummer is het arrangement geweldig goed gekozen. Luisteren dus!

 

Adele - Live at The Royal Albert Hall

Adele kent een ongelooflijke populariteit en dat is naar mijn mening zeer terecht!

Het was een van haar dromen om in de The Royal Albert Hall te spelen, en dat heeft ze gedaan, en hoe!  

Zowel de dvd als de cd zijn zeer de moeite waard! Alleen al het openingsnummer Hometown Glory geeft je direct kippenvel...

Prettige bijkomstigheid is dat de geluidskwaliteit behoorlijk goed is. Aanrader!

 

Mich en Scene - Songs of Jacques Brel

Een ode aan Brel door een geweldig stel muzikanten! De stem van Micheline van Hautem doet je je adem inhouden bij het bekende Ne me quitte pas. Ze zingt zeer intens en wordt op zeer muzikale wijze ondersteund door erg goede muzikanten.

Als je een tribute doet moet je het zeer goed doen of het een net iets andere wending geven, hier is sprake van het laatste 

Deze cd is uit 2001 en in kleine oplage verkocht. Mocht je hem tegenkomen dan is mijn advies: direct kopen.                                                         

 

Kate Bush - 50 Words for Snow

Een nieuwe release van Kate Bush geeft mij bijna hetzelfde gevoel als een nieuwe release van Pink Floyd!  Heel bijzonder omdat ze beiden niet vaak iets uitbrachten, maar als het dan eenmaal zover was, dan kon je er op rekenen dat het heel bijzonder was/is.

Zo ook deze nieuwe cd van Kate waar je bij de eerste noten op de piano direct haar zo herkenbare geluid hoort. Haar unieke stemgeluid heeft iets ingeboet aan hoogte, maar daarvoor in de plaats is het wat ronder geworden.

Dit is een plaat - zoals vele goede platen - die je moet ontdekken door hem gewoon veel te draaien. Ik ben dit aan het doen en laat mij met veel plezier meenemen in het moment en de flow van de sferische muziek.

Boekje erbij met teksten en lekker ontdekken.

 

Anouk - To Get Her Together

De nieuwe cd van Anouk (+ bonus live cd ) kocht ik naar aanleiding van het prachtige What have you done.

Dit nummer is een cover maar op typische Anouk-manier bewerkt en erg fraai geworden. Ze zingt vanuit haar hart en ik ben blij dat ik niet dat ex-vriendje ben!

Als bonus zit er een tweede Live at Toomler-cd bij die ik eigenlijk het meest boeiend vind van de twee.

Overigens wordt ze door een geweldig stel muzikanten begeleid waardoor het geheel écht af is.

 

Johnny Cash - American Recordings

Fabuleuze cd van een unieke muzikant met een zo herkenbaar eigen stemgeluid en dito gitaarspel.

Heel basic en klein maar o zo doordrongen van prachtige en zelfs soms diepgaande teksten.

Ook deze cd klinkt erg lekker!

 

 

Roger Waters - Is this the life we really want?

Roger Waters - Is this the life we really want?

Joost Lijbaart - Under the Surface

Joost Lijbaart - Under the Surface

Aeon Trio - Elegy

Aeon Trio - Elegy

Peter Gabriel - Scratch My Back

Peter Gabriel - Scratch My Back

Ryan Adams - Live at Carnegie Hall

Ryan Adams - Live at Carnegie Hall

Nils Lofgren - Acoustic Live

Nils Lofgren - Acoustic Live

David Gilmour - Rattle that Lock

David Gilmour - Rattle that Lock

Bob Dylan - Another selfportret

Bob Dylan - Another selfportret

Richard Thompson - Still

Richard Thompson - Still

Roger Waters - Amused to Death

Roger Waters - Amused to Death

Leonard Cohen - Popular Problems

Leonard Cohen - Popular Problems

C S N Y 1974

C S N Y 1974

David Crosby - Croz

David Crosby - Croz

Nick Cave & The Bad Seeds - Push the sky away

Nick Cave & The Bad Seeds - Push the sky away

 Fink -  Wheels Turn Beneath My Feet

Fink - Wheels Turn Beneath My Feet

Diana Krall - Glad Rag Doll

Diana Krall - Glad Rag Doll

Jay Leonhart - Salamander Pie

Jay Leonhart - Salamander Pie

Roxy Music

Roxy Music

Decca Sound

Decca Sound

Ramses

Ramses

Gianmaria Testa - extra muro

Gianmaria Testa - extra muro

Adele - Live at The Royal Albert Hall

Adele - Live at The Royal Albert Hall

Mich en Scene - Songs of Jacques Brel

Mich en Scene - Songs of Jacques Brel

Kate Bush - 50 Words for Snow

Kate Bush - 50 Words for Snow

Anouk - To Get Her Together

Anouk - To Get Her Together

Johnny Cash - American Recordings

Johnny Cash - American Recordings

    Volg ons op Facebook

ENGLISH